Diploma Senior Lifeguard

Algemeen

Het diploma Senior Lifeguard is het gevorderde diploma in de beroepsopleiding Waterhulpverlening van Reddingsbrigade Nederland. Net als bij junior Lifeguard zegt de term `senior` niets over de leeftijd van de kandidaat, maar alleen over het niveau van de opleiding. Binnen het diploma Senior Lifeguard wordt geen onderscheid gemaakt tussen Pool, Open Water of Beach.

Door het trainen voor en behalen van het diploma Senior Lifeguard wordt je opgeleid tot volwaardige Waterhulpverlener en leidinggevende bij een incident. De Senior Lifeguard wordt ingezet bij bewaking van evenementen, strand en neemt deel aan de rampenhulpverlening. De Senior Lifeguard treedt daarbij op als bemanningslid en als leidinggevende van een kleine zelfstandige eenheid, bijvoorbeeld een reddingsboot maar kan ook een grotere of meerdere eenheden tegelijk aansturen.

Voordat je diploma Senior Lifeguard kunt doen moet je in het bezit zijn van het diploma Lifeguard of een bewijs dat je voldoende competent bent.
Het diploma Senior Lifeguard is in de diploma-lijn ingeschaald op niveau 4.

Nadat je een diploma Senior Lifeguard behaald hebt kun je de specialisatie Senior Lifeguard Schipper behalen. Het is de bedoeling dat deze opleiding binnenkort ook door onze eigen brigade gegegeven kan worden. Tot nu toe wordt de opleiding onder auspiciŽn van Reddingsbrigade Nederland (de oude `bondschipper`) gegeven.

Proeve van Bekwaamheid en Prestatiedossier

Het diploma behaal je door een aantal PvB`s (Proeve van Bekwaamheid) te doen. Voordat je de PvB mag doen moet jouw portfolio/prestatiedossier natuurlijk op orde zijn. De documenten die het prestatiedossier tenminste moet bevatten zijn genoemd in de PvB. Hierbij moet je onder andere denken aan de volgende documenten:

  • Geldige Eerste Hulp Diploma (zie OER)
  • Geldige Gezondheidsverklaring Reddingsbrigade
  • Door de instructeur getekende verenigingsverklaring (zie PvB)
  • Door instructeur of aangewezen Senior Lifeguard goedgekeurde en afgetekende opdrachten zoals omschreven in de "Opdrachten senior lifeguard" of vergelijkbaar
  • Diploma Lifeguard

Daarnaast moet je voor de specialisatie Schipper in het bezit zijn van het diploma Lifeguard Schipper en diploma Senior Lifeguard. Tevens heb je zowel vaarbewijs I als II nodig en moet je de opdrachten van Senior Lifeguard schipper hebben gemaakt (deze opdrachten zijn nog niet beschikbaar).

Als je opgaat voor een PvB dien je zelf het PvB beoordelingsformulier mee te nemen. Dit betekent zelf enkelzijdig printen van de desbetreffende PvB en op elke pagina alvast jouw naam en sportlinknummer invullen.

Handleiding Waterhulpverlening

Het belangrijkste opleidingsdocument is map handleiding Waterhulpverlening. Daarin staat beschreven hoe bepaalde handelingen, zoals in de opdrachten gevraagd, uitgevoerd moeten worden. De handleiding Waterhulpverlening bestaat uit een aantal losse handleidingen die in een map zijn samengevoegd. De basis handleiding Waterhulpverlening en eventuele aanvullende handleidingen voor de diverse specialisaties kun je tegen kostprijs verkrijgen bij de penningmeester.

Verschillende diploma`s

Hieronder kun je per diploma de voor dat diploma benodigde PvB`s downloaden. Een PvB die je al behaald hebt hoef je voor een eventueel ander diploma niet opnieuw te halen.
De PvB 4.1, 4.4 en 4.5 wordt door de eigen instructeur afgenomen. De PvB 4.2 en 4.3 wordt door de eigen instructeur samen met een externe beoordelaar (bondsofficial L2) afgenomen. De PvB 4.5 is voor het behalen van het diploma niet verplicht, maar kan als extra behaald worden.

Senior Lifeguard

Voor het diploma Senior Lifeguard moet je de PvB`s 4.1, 4.2, 4.3 en 4.4 halen. De PvB 4.5 is optioneel.

Senior Lifeguard specialisatie Schipper

Voor het diploma Senior Lifeguard met specialisatie Schipper moet je in het bezit zijn van het diploma Senior Lifeguard. Vervolgens moet je de specialisatie PvB 4.2s halen.