Diploma Lifeguard

Algemeen

Lifeguard is het diploma in de beroepsopleiding Waterhulpverlening van Reddingsbrigade Nederland.

Door het trainen voor en behalen van het diploma Lifeguard wordt je opgeleid tot volwaardige Waterhulpverlener. De Lifeguard wordt ingezet bij bewaking van evenementen, strand en neemt deel aan de rampenhulpverlening. De Lifeguard treedt daarbij op als bemanningslid en leidinggevende van een kleine zelfstandige eenheid, bijvoorbeeld een reddingsboot.

Het is niet noodzakelijk, doch wel een pre, om in het bezit te zijn van een diploma Lifesaver. Ook is het niet noodzakelijk dat je eerst het diploma Junior Lifeguard behaald, maar het kan op basis van jouw competenties wel verstandig zijn.
Het diploma Lifeguard is in de diploma-lijn ingeschaald op niveau 3.

Verschillende differentiaties

Binnen het diploma Lifeguard wordt onderscheid gemaakt in de volgende differentiaties:

 • Pool (zwembad)
 • Open Water (binnen wateren)
 • Beach (strand)

Nadat je een Lifeguard diploma behaald hebt kun je de volgende specialisaties behalen:

 • Lifeguard Schipper Open Water
 • Lifeguard Schipper Beach
 • Lifeguard Reddingsbrigade Chauffeur
 • Lifeguard Reddingsbrigade Chauffeur met O&G

Uiteraard kun je ook door naar het diploma Senior Lifeguard.

Proeve van Bekwaamheid en Prestatiedossier

Het diploma behaal je door een aantal PvB`s (Proeve van Bekwaamheid) te doen. Voordat je de PvB mag doen moet jouw portfolio/prestatiedossier natuurlijk op orde zijn. De documenten die het prestatiedossier tenminste moet bevatten zijn genoemd in de PvB. Hierbij moet je onder andere denken aan de volgende documenten:

 • Geldige Eerste Hulp Diploma (zie OER)
 • Geldige Gezondheidsverklaring Reddingsbrigade
 • Door de instructeur getekende verenigingsverklaring (zie PvB)
 • Door instructeur of aangewezen (senior) Lifeguard goedgekeurde en afgetekende opdrachten zoals omschreven in de "Opdrachten lifeguard" of vergelijkbaar
 • Voor de specialisaties het eerder behaalde Lifeguard diploma of een bewijs daarvan

Daarnaast heb je voor de specialisatie Schipper tenminste vaarbewijs I nodig en de opdrachten van "Lifeguard schipper" hebben gemaakt.

Voor de specialisatie Reddingsbrigade Chauffeur heb je een geschikt rijbewijs nodig (B/E) en de opdrachten van "Lifeguard chauffeur" hebben gemaakt. De O&G (Optische en Geluidsignalen) wordt door Reddingsbrigade Nederland verzorgd. Daarvoor moet je eerst je diploma Reddingsbrigade chauffeur hebben behaald.

Als je opgaat voor een PvB dien je zelf het PvB beoordelingsformulier mee te nemen. Dit betekent zelf enkelzijdig printen van de desbetreffende PvB en op elke pagina alvast jouw naam en sportlinknummer invullen.

Handleiding Waterhulpverlening

Het belangrijkste opleidingsdocument is map handleiding Waterhulpverlening. Daarin staat beschreven hoe bepaalde handelingen, zoals in de opdrachten gevraagd, uitgevoerd moeten worden. De handleiding Waterhulpverlening bestaat uit een aantal losse handleidingen die in een map zijn samengevoegd. De basis handleiding Waterhulpverlening en eventuele aanvullende handleidingen voor de diverse specialisaties kun je tegen kostprijs verkrijgen bij de penningmeester.

Verschillende diploma`s

Hieronder kun je per diploma de voor dat diploma benodigde PvB`s downloaden. Een behaalde PvB is drie jaar geldig.
De PvB 3.1, 3.4 en 3.5 wordt door de eigen instructeur afgenomen. De PvB 3.2 en 3.3 wordt door de eigen instructeur samen met een externe beoordelaar (bondsofficial L2) afgenomen. De PvB 3.5 is voor het behalen van het diploma niet verplicht, maar kan als extra behaald worden.

Lifeguard Pool

Voor het diploma Lifeguard Pool moet je de volgende drie PvB`s halen:

Lifeguard Open Water

Voor het diploma Lifeguard Open Water moet je de volgende vier PvB`s halen. De PvB 3.1, 3.3, 3.4 en de optionele 3.5 is gelijk aan Lifeguard Beach.

Lifeguard Open Water specialisatie Schipper

Voor het diploma Lifeguard Open Water met specialisatie Schipper moet je in het bezit zijn van het diploma Lifeguard Open Water. Vervolgens moet je de volgende twee PvB`s halen, waarbij de PvB 3.3s gelijk is aan Lifeguard Beach Schipper.

Lifeguard Beach

Voor het diploma Lifeguard Beach moet je de volgende vier PvB`s halen. De PvB 3.1, 3.3, 3.4 en de optionele 3.5 is gelijk aan Lifeguard Open Water.

Lifeguard Beach specialisatie Schipper

Voor het diploma Lifeguard Beach met specialisatie Schipper moet je in het bezit zijn van het diploma Lifeguard Beach. Vervolgens moet je de volgende twee PvB`s halen, waarbij de PvB 3.3s gelijk is aan Lifeguard Open Water Schipper.

Lifeguard specialisatie chauffeur

Voor het diploma Lifeguard met specialisatie chauffeur moet je in het bezit zijn van het diploma Lifeguard Open Water of Beach. Vervolgens moet je de volgende twee PvB`s halen. Tevens hebben we hier de PvB voor de O&G toegevoegd.