Diploma Junior Lifeguard

Algemeen

Junior Lifeguard is het basis diploma in de beroepsopleiding Waterhulpverlening van Reddingsbrigade Nederland.

Door het trainen voor en behalen van het diploma Junior Lifeguard maak je kennis met de professionele Waterhulpverlening. Je gaat mee als bemanningslid van een reddingseenheid en wordt ingezet bij de bewaking van evenementen. Anders dan de term `junior` doet vermoeden heeft dit niets te maken met de leeftijd van de kandiaten, maar is slechts een aanduiding voor het niveau. Het is niet noodzakelijk, doch wel een pre, om in het bezit te zijn van een diploma Lifesaver.
Het diploma Junior Lifeguard is in de diploma-lijn ingeschaald op niveau 2.

Verschillende differentiaties

Binnen het diploma Junior Lifeguard wordt onderscheid gemaakt in de volgende differentiaties:

  • Pool (zwembad)
  • Open Water (binnen wateren)
  • Beach (strand)

Proeve van Bekwaamheid en Prestatiedossier

Het diploma behaal je door een aantal PvB`s (Proeve van Bekwaamheid) te doen. Voordat je de PvB mag doen moet jouw portfolio/prestatiedossier natuurlijk op orde zijn. De documenten die het prestatiedossier tenminste moet bevatten zijn genoemd in de PvB. Hierbij moet je onder andere denken aan de volgende documenten:

  • Geldige Eerste Hulp Diploma (zie OER)
  • Geldige Gezondheidsverklaring Reddingsbrigade
  • Door de instructeur getekende verenigingsverklaring (zie PvB)
  • Door instructeur of aangewezen (senior) Lifeguard goedgekeurde en afgetekende opdrachten zoals omschreven in de "Opdrachten junior_lifeguard" of vergelijkbaar

Als je opgaat voor een PvB dien je zelf het PvB beoordelingsformulier mee te nemen. Dit betekent zelf enkelzijdig printen van de desbetreffende PvB en op elke pagina alvast jouw naam en sportlinknummer invullen.

Handleiding Waterhulpverlening

Het belangrijkste opleidingsdocument is map handleiding Waterhulpverlening. Daarin staat beschreven hoe bepaalde handelingen, zoals in de opdrachten gevraagd, uitgevoerd moeten worden. De handleiding Waterhulpverlening bestaat uit een aantal losse handleidingen die in een map zijn samengevoegd. De basis handleiding Waterhulpverlening en eventuele aanvullende handleidingen voor de diverse specialisaties kun je tegen kostprijs verkrijgen bij de penningmeester.

Verschillende diploma`s

Hieronder kun je per diploma de voor dat diploma benodigde PvB`s downloaden. Een behaalde PvB is drie jaar geldig.
De PvB 2.1 wordt door de eigen instructeur afgenomen. De PvB 2.2 en 2.3 wordt door de eigen instructeur samen met een externe beoordelaar (bondsofficial L2) afgenomen.

Junior Lifeguard Pool

Voor het diploma Junior Lifeguard Pool moet je de volgende twee PvB`s halen:

Junior Lifeguard Open Water

Voor het diploma Junior Lifeguard Open Water moet je de volgende drie PvB`s halen. De PvB 2.1 en 2.3 is gelijk aan Junior Lifeguard Beach.

Junior Lifeguard Beach

Voor het diploma Junior Lifeguard Beach moet je de volgende drie PvB`s halen. De PvB 2.1 en 2.3 is gelijk aan Junior Lifeguard Open Water.

Het diploma Junior Lifeguard is niet verplicht voor het diploma Lifeguard. Je mag als je dat wilt en kunt direkt instromen in het diploma Lifeguard.