Belangrijke data

Seizoen 2018/2019
Za 16 feb 2019
Geen zwemmen i.v.m. vakantie
Wo 27 feb 2019
ALV
Vr 19 apr 2019
Geen zwemmen i.v.m. goede vrijdag
Za 20 apr 2019
Geen zwemmen i.v.m. paasweekend
Za 27 apr 2019
Geen zwemmen i.v.m. Koningsdag
Ga naar de kalender >>>

Reddingsbrigade Nederland

De statutaire naam van Reddingsbrigade Nederland is:
Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD).

Reddingsbrigade Nederland is de landelijke vereniging van 183 aangesloten reddingsbrigades in Nederland. Reddingsbrigade Nederland heeft circa 30.000 leden, waarvan 5.000 actieve vrijwilligers in verschillende vormen van opleiding, hulpverlening en sport. Het beschikt over een professioneel ondersteunend Landelijk Bureau in IJmuiden.

De Reddingsbrigade spant zich, met al haar ter beschikking staande middelen, in voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in Nederland. Het landelijk bureau van de Reddingsbrigade (Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen), vertegenwoordigt ruim 180 reddingsbrigades en zo`n 5.000 reddingsbrigadevrijwilligers als actieve hulpverleners in Nederland.

Zowel de koepelorganisatie als de lokale reddingsbrigades hebben het voorkomen (preventief) en het bestrijden (repressief) van de verdrinkingsdood in hun doelstellingen staan.

Dit gebeurt door het opleiden van jong en oud in zwemmend en varend redden. Op zee en in recreatiegebieden voert de Reddingsbrigade jaarlijks vele hulpverleningsacties uit. Bij overstromingen kan de reddingsbrigade worden ingezet voor evacuatie en hulpverlening. Zij heeft daarvoor de beschikking over de Nationale Rampenvloot, die bestaat uit ruim 90 vaartuigen en bemensing, verspreid over het land. Ook doet de Reddingsbrigade aan de (top)sport Life Saving (zwemmend Redden), waarbij onderdelen van het reddingswerk in sportvorm worden beoefend, zowel in het zwembad als op het strand en in zee. Nederland behoort in deze sport tot de top van de wereld.

Reddingsbrigade Nederland is aangesloten bij NOC*NSF, het Oranje Kruis en de wereld-reddingsbrigade organisatie International Life Saving (ILS) en de Europese afdeling ILS Europe.