Belangrijke data

Seizoen 2018/2019
Za 16 feb 2019
Geen zwemmen i.v.m. vakantie
Wo 27 feb 2019
ALV
Vr 19 apr 2019
Geen zwemmen i.v.m. goede vrijdag
Za 20 apr 2019
Geen zwemmen i.v.m. paasweekend
Za 27 apr 2019
Geen zwemmen i.v.m. Koningsdag
Ga naar de kalender >>>

De Geschiedenis; hoe het allemaal begon

Eind 1975 benaderde mevr. Driessen namens een groep van ongeveer 20 personen een badjuffrouw met de vraag hoe je moest handelen bij een verdrinkingsgeval. De Badjuffrouw Diet Vosmeijer was instructeur Zwemmend Redden. Zij was bereidt een aantal kandidaten les te geven.

Op de vrijdagavond werden 2 banen in het overdekte bad beschikbaar gesteld. Begin januari 1976 begonnen ongeveer 20 personen aan de cursus `zwemmend redden A`. Tot ieders verbazing moesten ze op 3 mei 1976 al examen doen. Zestien van de 20 personen haalden het diploma in ??n keer.

De zwemmende redders werden uitgenodigd om een wedstrijd te begeleiden in de Rielerkolk voor kleine kinderen, die een afstand van 500 m zwommen. Na deze wedstrijd schrok men van de veiligheid en bekeken sommige of het mogelijk was om hier een organisatie voor op te zetten om deze evenementen beter te begeleiden.

Diet Vosmeijer begeleidde ons naar de KNBRD. Na de toezegging van de bedrijfsleider van de Deventer zwembaden dat we 2 banen konden gebruiken werd besloten tot: een oprichtingvergadering te beleggen.Uiteindelijk kwamen een 15-tal mensen op deze vergadering. Na uitleg van het doel en hoe te handelen werd op 29 oktober 1976 besloten tot oprichting van de`Reddingsbrigade voor Deventer en Omstreken`. Bij deze vergadering was ook een jonge vrouw Carla van de Kamp aanwezig, zij studeerde in Deventer en was in het bezit van het diploma Jeugdinstructeur KNBRD.

Na het behalen van het KNBRD diploma A en B ging een 6-tal leden op voor de cursus jeugdinstructeur en behaalden het diploma jeugdinstructeur. De technische leiding van de brigade benaderde de lagere scholen in Deventer. Dit resulteerde dat 90 kinderen zich aanmelden voor het volgen van de cursus. We kregen toestemming om in de zomer van 1978 in het Rielerzwembad te oefenen. De zwemomstandigheden waren bar en boos maar op het eind hadden we een hoop geslaagde kinderen. Later kregen we op zaterdag 1 uur het overdekte zwembad toegewezen, een goed begin en na veel gezeur een ? uur extra. Dat duurde totdat De Scheg werd geopend. Vanaf dat moment kregen we zaterdagmiddag 3 uur toegewezen.

Inmiddels hadden we zelf eerst 1 boot met buitenboord motor aangeschaft om bewakingen en dergelijke te assisteren. De IJssel huurde ook roeiboten bij Bussloo die ons werden toegewezen. Naderhand kochten we nog 2 boten. Begin jaren 80 was onze brigade zeer succesvol bij de wedstrijden zwemmend redden. We hadden een zeer goede ploeg en we wonnen 5 jaren op rij de districtswedstrijden. Door verhuizingen en onvoldoende nieuwe instroom van snelle zwemmers zijn onze successen gematigder. De laatste jaren hebben we ons weer aardig weten te handhaven.

Eind 1983 hadden we meer dan 150 leden. We kregen de kans om een clubhuis te hebben. Al met al hebben we daar 15 jaar plezier van gehad. Helaas moest het clubhuis in 1998 weg in verband met woningbouw. Daarnaast ondervond het clubhuis veel last van vernielingen (toen ook al!). We hebben tot op heden geen eigen clubhuis meer.